Извештај о посети ученика Музеју афричке уметности

       У уторак, 31. маја 2022. године, ученици ОШ ”Живомир Савковић” су заједно са ученицима ОШ ”Свети Сава” из Аранђеловца посетили Музеј афричке уметности у Београду. Имали су прилику да погледају сталну поставку овог музеја, пуну предмета из давних времена, као и тренутну савремену изложбу која говори о модерној Африци.
      Кустоскиње су им говориле о историји афричких народа, о њиховим обичајима, култури, уметности, традицији и митологији. Музеј је настао 1977. године захваљујући југословенским дипломатама и културним радницима, Веди Загорац и др Здравку Печару. Оно што још издваја овај музеј јесте да је настао захваљујући Покрету несврстаних и да се у њему, за разлику од западних музеја где су углавном изложени предмети које су покрали колонизатори из својих колонија, овде налазе искључиво предмети који су добијени на поклон од афричких народа или су од њих откупљени.
     Деца су била одушевљена причама и експонатима, који су им били инспирација да на крају ове посете нацртају своје импресије о Африци. Ликовни радови ученика настали у музеју учествоваће на наградном конкурсу музеја.
Top